Daha öncelerde yayınlanan mevzuat ile Az Tehlikeli sınıfta bulunan ve çalışan sayısı 10 un altında bulunan işyerleri için Uzman ve İşyeri Hekimi çalıştırma veya hizmet alma zorunluluğu kalkmıştı. Bunun yerine işveren ya da işveren vekilinin eğitim alarak Uzman ve Hekim görevlerini yerine getirmesi amaçlanmıştı fakat nasıl olacağı muammaydı.
İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama ile bu muamma ortadan kalkmış oldu. Bundan sonra işveren e-sertifika programı ile kendi işyerinin hem uzmanı hem doktoru olacak. Uzaktan alacağı eğitim sonunda sınava girecek işveren ya da işveren vekili sınavı geçtiği taktirde sağlık tetkit ve işe giriş muayeneleri hariç uzmanlık ve işyeri hekimlik hizmetini kendi firmasında vermeye yetkili olacak.
İşverenler bu gelişmeye nasıl tepki gösterir ve ne kadar ilgili olur bilinmez ama durum osgb’ler açısından hoşnutlukla karşılanmayacak gibi. Zira 10 çalışan sayısı altında ki Az Tehlikeli işyerleri Türkiye genelinde ki işyerlerin büyük bir kısmını oluşturuyor.
İlgili duyuruya ulaşmak isteyenler, yazıyı aşağıda bulabilirler;
Anadolu Üniversitesi ile Bakanlığımız arasında 9 Ekim 2015 tarihinde İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır.
Bu kapsamda hazırlanan İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecektir.
İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programı 29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin” Yönetmeliğe dayanmaktadır. Söz konusu Yönetmelikle; ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir.
Anadolu Üniversitesince yürütülen bu sertifika programıyla, ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki işveren veya işveren vekillerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunumuna ilişkin eğitim verilmesi ve bu eğitimin sertifikalandırılması amaçlanmaktadır. Böylece Yönetmelikteki amaç gerçekleşecek ve söz konusu işveren veya işveren vekilleri kendi işyerlerinde bu hizmetleri kendileri yürütebileceklerdir.
Detaylı bilgi için :http://e-sertifika.anadolu.edu.tr/
Başvuru Kılavuzu için tıklayınız.
Sıkça sorulan sorular için tıklayınız.